preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
E usmjeravanje

SUV

SJEDNICA UČITELJSKOG VIJEĆA

održati će se u srijedu 29.1.2020. u 15 sati.

Nakon sjednice od 16.30 sati održati će se individualni razgovori s roditeljima. 

Školska liječnica

AMBULANTA u Novom Marofu, koja je zadužena za OŠ Ludbreg

dostupna na 

TEL. 611-042

Zaostatke cijepljenja 

možete kontaktirati Dr. Babok iz Varaždina

tel: 398 532

Radno vrijeme: SRI, ČET, PET ( PRIJEPODNE 7-13)

PON, UTO (POSLIJEPODNE 12:30 -19)

Pravilnik o vrednovanju
SIGURNOST NA INTERNETU

Priloženi dokumenti:
SIGURNOST NA INTERNETU.pptx

E -DNEVNIK

 

KUTAK ZA UČITELJE

Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2019.

Ukupno: 43734
Ovaj mjesec: 3949
Ovaj tjedan: 474
Danas: 47
Sigurniji internet

 

MZO
Novosti

Pravilo donjeg rublja

Pravilo donjeg rublja (Underwear Rule)  (na linku pogledajte crtani film Kiko i ruka) jednostavne su smjernice koje roditeljima pomažu da djeci objasne gdje ih drugi ne smiju dodirivati, na koji način se ponašati i gdje potražiti pomoć. Kako glasi Pravilo donjeg rublja? Jednostavno: druge osobe ne smiju dirati dijete po dijelovima tijela koji su obično prekriveni donjim rubljem, niti ono smije dirati druge u tim područjima. Pravilo također pomaže objasniti djeci da njihovo tijelo pripada njima, da postoje dobre i loše tajne te dobri i loši dodiri.


 

Kako djecu poučiti Pravilu donjeg rublja?
Pravilo donjeg rublja osmišljeno je kako bi roditeljima i drugim osobama koje skrbe o djeci pomoglo započeti razgovor sa svojom djecom. Ono može biti vrlo praktično rješenje za sprječavanje seksualnog zlostavljanja. 

Pravilo donjeg rublja čini 5 glavnih aspekata.

 

1. Tvoje tijelo je samo tvoje
Djeci treba objasniti da njihovo tijelo pripada samo njima te da ih nitko ne može dirati bez njihova dopuštenja. Otvorena i izravna komunikacija o seksualnosti i "intimnim dijelovima tijela" u ranoj dobi, uz korištenje ispravnih izraza za spolne organe i druge dijelove tijela, pomoći će djeci da shvate što nije dopušteno. Djeca imaju pravo odbiti poljubac ili dodir, čak i od osobe koju vole. Djecu treba naučiti reći odmah i jasno "Ne" nedopustivom tjelesnom kontaktu, odmaknuti se od nesigurne situacije i prijaviti događaj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Važno je naglasiti da trebaju ustrajati dok ih se ne shvati ozbiljno. 

2. Dobar dodir - loš dodir
Djeca ne razlikuju uvijek dopušteni od nedopuštenog dodira. Recite djeci da nije u redu ako ih netko gleda ili dodiruje u području intimnih dijelova tijela ili traži od njih da gledaju ili dodiruju druge u tim područjima. Pravilo donjeg rublja pomaže im prepoznati očitu, lako pamtljivu granicu: donje rublje. Ono također pomaže roditeljima započeti razgovor s djecom. Ako djeca nisu sigurna je li ponašanje druge osobe prihvatljivo, uvjerite se da znaju zatražiti pomoć od odrasle osobe u koju imaju povjerenja.

3. Dobre tajne - loše tajne
Tajnovitost je glavna taktika seksualnih zlostavljača. Zbog toga je važno znati razliku između dobrih i loših tajni i stvoriti ozračje povjerenja. Svaka tajna zbog koje se djeca osjećaju tjeskobno, neugodno, uplašeno ili tužno nije dobra i ne smije se čuvati - nju treba reći odrasloj osobi kojoj mogu vjerovati (roditelju, učitelju, policajcu, doktoru). Roditelji trebaju poticati djecu da im govore loše tajne.

4. Odrasli su odgovorni za sprječavanje i zaštitu
Zlostavljana djeca osjećaju sram, krivnju i strah. Odrasli bi trebali spriječiti stvaranje tabu tema vezanih uz seksualnost i pobrinuti se da djeca znaju kome se mogu obratiti ako su zabrinuta, tjeskobna ili tužna. Djeca mogu osjetiti da nešto nije u redu. Odrasli trebaju biti pozorni i prijemljivi za njihove osjećaje i ponašanje. Postoje mnogi razlozi zbog kojih dijete odbija kontakt s drugom odraslom osobom ili drugim djetetom i to valja poštivati. Djeca bi se uvijek trebala osjećati slobodno u razgovoru s roditeljima o ovoj temi.

5. Ostale važne smjernice uz Pravilo donjeg rublja

Prijavljivanje i otkrivanje
Djecu treba uputiti na odrasle osobe koje mogu činiti dio njihovog kruga sigurnosti. Treba ih poticati na obraćanje odraslima kojima mogu vjerovati, koji su im dostupni i spremni ih poslušati i pomoći im. Samo jedan član iz kruga sigurnosti može živjeti s djetetom; drugi bi trebao živjeti izvan užeg kruga obitelji. Djeca bi trebala znati na koji način tražiti pomoć u takvom krugu povjerenja.

Poznati počinitelji
U većini slučajeva počinitelj je netko koga dijete poznaje. Malenoj djeci je osobito teško shvatiti da ih može zlostavljati netko koga oni poznaju. Imajte na umu proces vrbovanja kojeg zlostavljači koriste kako bi stekli povjerenje djece. Redovito informiranje roditelja o osobi koja im daruje poklone, traži da čuvaju tajnu i pokušava provesti vrijeme nasamo s djetetom mora se postaviti kao kućno pravilo.

Nepoznati počinitelji
U nekim slučajevima počinitelj je stranac. Naučite svoje dijete jednostavnim pravilima o kontaktu sa strancima: nikada ne ulaziti u auto sa strancem, nikada primati darove od stranaca ili prihvaćati pozive stranaca.

Pomoć
Djeca trebaju znati da postoje stručnjaci koji mogu biti od osobite pomoći (nastavnici, socijalni radnici, pravobranitelji, doktori, školski psiholozi, policija) te da postoje telefonske linije za pomoć gdje mogu potražiti pomoć.

Zašto koristiti Pravilo donjeg rublja?
Jedno od petero djece žrtva je nekog oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja. Ono se događa djeci neovisno o spolu, dobi, boji kože, socijalnom statusu i religiji. Počinitelj je često osoba koju dijete poznaje i kojoj vjeruje. Počinitelj može biti i dijete.
Možete spriječiti da se to dogodi vašem djetetu.
Ključ je u dobroj komunikaciji s djecom. Ona podrazumijeva otvorenost, odlučnost, izravnost te prijateljsko okruženje u kojem dijete nije uplašeno.
Pravilo donjeg rublja može vam biti od pomoći.
Dijete nikada nije premalo da ga se nauči Pravilu donjeg rublja jer se zlostavljanje događa u svakoj dobi.
Ako vam je neugodno razgovarati o ovoj temi sa svojim djetetom, upamtite da je to vjerojatno teže vama kao odrasloj osobi nego što je djetetu.

Što učiniti kada sumnjate na zlostavljanje?
Ako sumnjate na to da je vaše dijete zlostavljano, vrlo je važno da se na njega ne naljutite. Nemojte dijete staviti u položaj da se osjeća kao da je ono učinilo nešto loše.
Ne ispitujte dijete. Možete pitati što se dogodilo, kada i s kim, ali ne i zašto se to dogodilo.
Ne pokazujte uzrujanost pred djetetom. Djeci ne treba mnogo da se osjećaju krivima i zadrže informacije u sebi.
Nemojte zaključivati unaprijed na temelju malo ili nejasnih informacija. Uvjerite dijete da ćete poduzeti nešto u vezi s problemom i kontaktirajte nekoga tko vam može pomoći, poput psihologa, stručnjaka za skrb o djeci, doktora, socijalnog radnika ili policije.
U nekim zemljama postoje posebne telefonske linije i centri koji su nadležni za pružanje pomoći djeci žrtvama seksualnog nasilja. Oni vas također mogu savjetovati i treba im se javiti u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje djeteta.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Stiven Šijak   datum: 1. 3. 2012.

NADOKNADA NASTAVE

Poštovani roditelji i učenici!

Varaždinska županija kao osnivač OŠ Ludbreg zatražila je suglasnost MZO-a za nadoknadu nastavnih dana provedenih u štrajku te Vam istu prilažemo. Napominjem da je i subota, 18.travnja 2020., nastavni dan. Ujedno Vas pozivam na Božićnu priredbu koja će se održati 23.12.2019. u kinodvorani u 9:00 sati i u 11:15 sati.

Hvala na razumijevanju.

Ravnateljica: Đurđa Kladić

Priloženi dokumenti:
Suglasnost MZO.pdf

Udžbenici i radni materijal 2019./2020.

Poštovani roditelji,

Grad Ludbreg će financirati kupnju radnog materijala za sve učenike OŠ Ludbreg.
Udžbenike i radni materijal učenici će dobiti u školi prvog radnog dana, 9.rujna 2019.
 
Napominjemo da Grad ne financira kupnju mapa za likovnu kulturu, zbirki zadataka koje nisu propisane kao ni ispite znanja..

 

LOGO ŠKOLE


KONTAKT


Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


 


Individualni razgovori

Projekti prehrane

Raspored zvona

 


Raspored sati

 

 

 


Žurni poziv 112

         


EU


Projekt e - Škole

Kutak za učenike
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Kućni red škole


Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi

CERT
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Net-sigurnost
Sigurnost djece na netu

preskoči na navigaciju